Löpträning med häst och hund

Blå himmel och strålande sol. På en dag har vädret slagit om och stabiliserats från snö och hagel, regn och kortare solglimtas till fantastiskt vårväder. Solens strålar värmer och fåglarna kvittrar. Ekorrarna springer längs med trädstammarna och citronfjärilarna flyger omkring. Visst är det fantastiskt!

Väl i stallet finner jag min lilla tjej solandes i hagen. Den lilla livsnjutaren! När hon hör visslingen tittar hon nyfiket fram bakom husknuten till ligghallen och kommer travandes mot mig. Efter lite gos och det obligatoriska kliandet på favoritstället beger vi oss ut på en tur tillsammans.

Tidigare under hösten och vintern har vi jobbat med att få fram en fin framåtbjudning, och jag kan äntligen säga att vi har hittat den. Numera har jag en liten tjej som verkligen älskar att springa. Tanken är att vi ska springa lite mer tillsammans i skog och mark. Dels för att successivt jobba upp hennes kondition samt bygga muskler, men även för att träna tempoväxlingar och dess röstkommandon. Min lilla tjej är lättlärd och snappar upp saker och ting väldigt snabbt men röstkommandon för att öka, minska och byta gångarter är något som inte riktigt sitter ännu. Detta är något vi kommer träna mer på framöver.

Vi tog en av de nya rundorna som vi har hittat i skogen runt stallet. Rundan bjuder på grusväg, skogsstigar, backar samt avslutningsvis en kortare sträcka på den asfalterade vägen genom byn. Med oss hade vi även min sambo och våra två hundar. Det är kul att vi kan ha hundarna med oss samtidigt som vi tar våra rundor i skogen. Vi har jobbat mycket med miljöträning under hennes yngre år. Hon är van vid att ta promenader tillsammans med hundarna så det bekommer henne inte att ha två lösa hundar springandes med oss. Så himla skönt!

Tillammans övade vi på att springa lite längre sträckor i ett lugnt och långsamt tempo i trav. Det fungerade hur bra som helst! Till en början var lilla tjejen väldigt ivrig och hade lite svårt att hålla sig till tempot och ville gärna pinna på lite snabbare men det behövdes bara en kortare korrigering för att få henne att förstå vad som var tanken. Hon var dock missnöjd när vi då och då saktade av till skritt. Då försökte hon vid flera tillfällen på eget initiativ öka tempot men hon lyssnade fint på mig och vi gick vidare. Hon fick lite myror i huvudet när vi gick i skogen och hörde hur grannen renoverade på sitt hus. Hon hade svårt att uppfatta var ljudet kom ifrån och vart det var för nåt då blev hon lite rastlös och visste inte riktigt var hon skulle göra. Vi gick på som vanligt och hon lugnade snart ner sig.

I byn har flera hushåll skaffat robotgräsklippare till lilla damens förskräckelse då hon är väldigt skeptisk mot de små sakerna som flyttar sig kors och tvärs över gräsmattorna. Första gången hon stötte på en blev hon väldigt rädd och konfunderad. I år har stallägarna skaffat en till sin trädgård och de första dagarna stod hon och inspekterade den mystiska saken från hagen och kunde inte riktigt släppa den helt. Bäst att hålla lite koll på vad den gör och vart den tar vägen. Nu några dagar senare bryr hon sig inte om den mer. Det har underlättat en del för nu kunde vi lätt gå förbi ett par trädgårdar med robotgräsklippare som kom farandes över gräset. Skönt att hon nu har vant sig vid dessa med. För lilla tjejens del var det mer intressant att kika på grannbarnen som tjöt när de hoppade studsmatta. Vi stod ett tag och tittade på barnen innan vi gick vidare hem  mot stallet.  

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: