Vem var Alice?

Alice återvänder till sin gamla studentstad för en återföreningsträff med sina före detta klasskamrater. Morgonen efter hittas hon livlös vid sjökanten i universitetsstaden Southampton. Hennes dödsfall diskuteras vitt och brett, och spekulationerna är många. Föll hon? Tog hon livet av sig? Blev hon mördad? En av professorerna på universitetet, Jeremy Cooke, påbörjar ett forskningsprojekt om hennes död och är fast besluten om att ta reda på vad som egentligen hände den där vinternatten. Projektet rör upp många känslor och tankar hos personerna i Alices omgivning, inte minst hos hennes mamma som har ett gemensamt förflutet med professorn på universitetet.

Det tar mig ett tag att komma in i boken och hur den är skriven. Man försöker genom inlägg på sociala medier som Twitter, Facebook och bloggar samt dagboksanteckningar, brev och tidningsartiklar få en bild av vem Alice egentligen var. Jag skulle kunna påstå att författaren gör ett bra jobb då jag tycker det är svårt att få en samlad bild av Alice. Bilden av henne varierar beroende på vem man frågar och vems berättelse man får ta del av. Jag antar är detta är ett medvetet val av författaren som ska försöka förhöja mystiken kring Alice som huvudperson och därför få en att vilja läsa vidare? För mig blir bilden av Alice ständigt föränderlig under läsningens gång och jag får inte riktigt en känsla för henne eller hennes liv.

Det blir även ett ständigt hoppande mellan olika tidsperioder och konstellationer av efterlämnade spår som rör till det för mig. På ett sätt gör det boken lättläst, att ta del av dessa olika delar vilket kan likställas med korta kapitel, och berättandet får ett driv framåt. Men tyvärr gör det snarare att nyfikenheten svalnar när det blir svårt att samla ihop alla små, små pusselbitar till en helhet.

Slutet blev jag verkligen förvånad över, vilket ger ett plus för bokens helhet.

Ett annan plus är att boken bidrar till reflektion över människans användande av internet och de digitala spår som vi efterlämnar oss. Vad väljer vi egentligen att berätta och inte berätta. Om oss själva och andra. Boken ger ett djup i hur användandet kan leda till konsekvenser som man inte alltid förutser vid publicerandet. Av denna aspekt kan boken inspirera till många viktiga diskussioner om användandet av sociala medier och andra forum på nätet.

Man är bara ung en gång, livet är som Alfapet, man ska inte spara på de bra bokstäverna, man måste använda dem så fort man får dem…

Omslagsbild-T.R.-Richmond

 

 

Titel: Vem var Alice?
Serie: –
Författare: T.R. Richmond
Orginaltitel: What she left
Förlag: Massolit Förlag
Utgivningsår: 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: