Bokbloggsjerka: Framtida klassiker

bokbloggsjerkaGlad första maj, hörröni! Spirar vårkänslorna hos er? Här i småland har det varit grådaskigt och regnat hela dagen, men jag ska inte agera vädertant utan jag tänkte nämna mina funderingar kring veckans bokbloggsjerka hos Annika.

Direkt när jag läste veckans fråga dök tre stycken serier upp i mitt huvud. Ni blir nog inte förvånade av att läsa vilka det är, men till saken hör att jag endast har läst en utav dem. Trots att jag inte har läst samtliga är jag övertygad om att de kommer leva flera årtionden till och vem vet, de kanske till och med blir tidlösa klassiker. Jag lägger min röst på följande tre serier. Här kommer dem, hör och häpna.

 • Hungerspelen – av Suzanne Collins. Behöver jag säga mer? Det har skrivit åtskilliga trilogier de senaste åren men ingen når upp till Hungespelens storhet. Vi kan givetvis diskutera huruvida Divergent, Legend etc etc kommer stå sig i framtiden men jag tror att de jämt och ständigt kommer att jämföras med just Hungespelen som är betydligt vassare. Sen må jag villigt erkänna att trilogin vinner mycket på Jennifer Lawrence insats som Katniss Everdeen. Det är mycket tack vare hennes fantastiska insats som vi år efter år kommer att ta del av denna starka, ödmjuka och fina karaktär som vill sina medmänniskor väl och som inte låter sig tryckas ner och styras av personer med makt. Vilken fin karaktär att se upp till, eller hur?

wpid-the-hunger-games-catching-fire-comic-con-trailer

Next up har vi….

 • Harry Potter – av J.K Rowling. I vilket sammanhang nämns inte Harry Potter? Det verkar som om alla fullkomligen älskar denna serie och intresset verkar aldrig svalna. Det borde i slutändan kunna leda till att vi kommer rekommendera böckerna till våra barn, barnbarn och barnbarns barn, right? Nu ska jag erkänna att jag aldrig har läst någon av böckerna och jag har inte avsikten att göra det de närmaste åren heller. Har jag nu väntat med att läsa dem så här länge kan jag likväl vänta ett par år till och läsa dem tillsammans med mina kommande barn. Tänk vilket äventyr vi har framför oss…

Harry-Potter-1940x1212

Sist men inte minst har vi…

 • Game of thrones, eller oh well, Sagen om järntronen av George R.R. Martin. Tänk att ha skapat denna värld, att ha fantasin att åstadkomma något i den klassen. Herre min gud! Jag tror, och jag är villig att slå vad om detta, att detta är en serie som kommer leva vidare i all oändlighet. Dock oroas jag lite av att herren inte skriver resterande delar så rackarns snabbt och enligt bilderna av författaren att döma verkar han inte vara vid världens bästa hälsa. Finns en viss risk att serien inte hinner avslutas och att detta möjligtvis gör att serien tappar lite av sin storhet. Men jag vill nog ändå påstå att serien lär leva vidare for ever and ever.

Game_of_Thrones_title_card

Annonser

19 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Pirjo Saloniemi
  Maj 01, 2015 @ 19:34:26

  Har ännu inte läst något av George R.R. Martin men måste nog ta tag i det nu.

  Gilla

  Svara

 2. Marie Eggimann
  Maj 01, 2015 @ 21:00:49

  Ja men där tror jag du prickade in tre stycken, absolut.

  Gilla

  Svara

 3. Hanneles bokparadis
  Maj 01, 2015 @ 21:25:26

  jo, Potter har väl sålts mer än bibeln…

  Gilla

  Svara

 4. A ROOM OF MY OWN
  Maj 01, 2015 @ 22:06:24

  ständigt denne Harry Potter! och jag som inte läst…

  Gilla

  Svara

 5. Linda
  Maj 01, 2015 @ 22:42:45

  Säger samma som Eggimann, där prickade du in tre stycken:).

  Gilla

  Svara

 6. Monika
  Maj 02, 2015 @ 07:43:59

  Harry Potter är jag i alla fall säker på kommer att överleva 🙂

  Gilla

  Svara

 7. Holavedsbruden Ewa K
  Maj 02, 2015 @ 10:09:35

  Bra förslag och jag tror Harry Potter leder ligan 🙂

  Gilla

  Svara

 8. Elsa
  Maj 02, 2015 @ 13:54:53

  Game of Thrones var ett bra förslag! Själv har jag varken läst böckerna eller sett serien, det känns som att jag ska ta tag i det snart…

  Gilla

  Svara

 9. C.R.M. Nilsson
  Maj 02, 2015 @ 19:13:13

  Hungerspelen och Harry Potter tror jag starkt på! 🙂

  Game of Thrones kommer jag läsa om a) en man blir våldtagen b) en man är prostituerad. En vän till mig, som har överlevt en våldtäkt, påpekade hur snedvridet det är och hur dåligt det fick henne att må. Rabiata fans hoppade på henne. Tydligen är det ”historiskt korrekt.” A) det är fantasy, b) historiskt har det varit minst lika farligt att vara ung man gällande sexualbrott. (Det här har byggts upp under en längre tid och är inte riktat till dig egentligen. Jag måste bara få ur mig det. Velar fortfarande om jag ska läsa, just nu lutar det åt inte.)

  Liked by 1 person

  Svara

  • ljufa
   Maj 02, 2015 @ 19:54:08

   Ingen fara, det är bara upplyftande med lite djupare diskussioner!

   Nu ska jag försöka dra mig till minnes av vad som har hänt i serien. Den innehåller väldigt mycket naket, sex, våld och död, absolut. Men även manipulation, lögner, utnyttjande och svek på hur många nivåer som helst. Kryddat med lite glädje, hopp och skratt. Vad man tycker om det är upp till var och en…

   Dock kan jag berätta att jag tror inte att a) någon man har blivit våldtagen hittills, b) dock finns det manliga prostituerade (dock ej i överflöd). Men om man vänder på det som förekommer det brutalt våld mot manliga karaktärers könsdelar, enuker etc.

   Sen kan jag fullt förstå att om man har varit med om våld, våldtäckt etc så kanske detta inte är en av de bästa serierna att se då det säkerligen kan väcka väldigt mycket känslor hos den personen. Men då finns det betydligt många fler serier som borde undvikas Rome, olika kriminalserier m.fl.

   Du kanske borde titta på serien eller läsa böcker för att skapa dig en egen uppfattning?

   Gilla

   Svara

 10. Åsa C
  Maj 02, 2015 @ 19:37:06

  Hungerspelen har fått så mycket bra omdömen, får väl se till o läsa snart. 😉

  Gilla

  Svara

 11. Skriva läsa leva
  Maj 02, 2015 @ 20:00:23

  Martins böcker kan jag också hålla med om, även om det tog stopp i läsningen i fjärde (?) boken. Får läsa klart framöver 😉

  Gilla

  Svara

 12. Helena, MsHisingen
  Maj 02, 2015 @ 23:46:31

  Tre av mina favoritserier! Hoppas du får rätt 🙂

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: