Top Ten Tuesday: Verklighetsbaserade böcker

toptentuesday2

Denna vecka står det en helt fritt att välja topp tio av något lämpligt ämne. Jag tänkte tipsa om tio väldigt gripande verklighetsbaserade böcker. Jag tycker mycket om att läsa fiktiva böcker men det utesluter inte att jag dessutom gillar att förkovra mig i sanna historier.

 • 9,3 på Richterskalan av Andreas Norman. Vi får följa 9789100141806Andreas som pluggar på UD. Han blir uppringd, tillfrågad och åker ner till Thailand efter att tsunamin för att hjälpa till. Anderas skriver om sitt arbete och sina känslor, på plats, mitt i kaoset. Då Sverige är förskonade från naturkatastrofer finns inga uppbyggda rutiner för hur arbetet skall struktureras, varken på plats eller hemma i Sverige. Detta resulterar till att folket som arbetar för att hjälpa de drabbade på plats är helt utlämnade… Gripande läsning som är väl värd att läsa!
 • Flickan med de röda skorna av Maria Housden. Marias dotter Hannah diagnostiserade med cancer när hon skulle fylla tre år. Detta är en omtumlande bok där man får följa familjen i deras kamp, sorgearbete och hur de lär sig omvärdera vad som är viktigt i livet.
 • Inte som alla andra döttrar av Deborah Spungen Nancy Spungen hittas knivhuggen på ett hotellrum i New York, endast 20 år gammal. Hennes pojkvän Sid Vicious från Six Pistols anklagas för mordet. Inte som alla andra döttrar skildrar Nancys mamma sin dotters plågsamma liv som kantats av flera självmordsförsök, heoinmissbruk, ångest, raserianfall. Det är inte förrän Nancys död som familjen får veta att hon mest troligt varit schizofren.
 • 9789113052021_200Ro utan åror av Ulla-Carin Lindqvist Ulla-Carin Lindqvist är en tv-journalist, känd som nyhetsrepporter i Aktuellt. Vid 50 års ålder börjar Ulla-Carin få allt mer och mer problem med att kunna kontrollera sin kropp. Hon diagnositeras med amyotrofisk lateralskleros, ALS, som är en neurologisk sjukdom. Sjukdomen gör att musklerna i kroppen successivt förlamas. Ulla-Carin Lindqvist skriver boken under den korta sjukdomstiden och skildrar sina upplevelser av sjukdomen, att stå ansikte mot ansikte mot döden och hur den påverkar henne, hennes familj och vänner och livet runt henne.
 • Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom  Morrie Schwarts är Mitch favoritlärare och vän under universitetstiden. På sin examensdag lovar Mitch att hålla kontakten med honom men det dröjer till Mitch av en slump ser sin f.d lärare på tv, 40 år senare, som de återfår kontakt. Morrie har då insjuknat i ALS som långsamt förlamar hans kropp. Mitch beslutar sig för att åka och träffa Morrie varje tisdag, precis som under studietiden. Tisdagsbesöken kommer berör djupa samtal om kärlek, känslor, förlåtelse, saknad och död. Morrie undervisar Mitch ännu en gång, i konsten att leva.
 • Pojken som kallades det av Dave Pelzer  En självbiografi som skildrar Dave Pelzers uppväxt där han sedan fyra års ålder vanvårdats och misshandlats av sin mamma. Det kom till att dröja åtta år innan Dave omhändertogs av socialen. Detta är Daves historia, och är första delen av tre.
 • vansinnet---mitt-bipolara-livVansinnet: mitt biopolära liv av Marya Hornbacher Marya diagnositerades med bipolär sjukdom är hon var 24 år gammal och det tar ytterligare åtta år av medicinering och rehabilitering innan hon kan leva ett någorlunda stabilt liv. Maryas liv har sedan barnsben kantats av depressioner och maniska perioder men ingen har förstått hennes problematik. Maryas självbiografi är en skildring av ett destruktivt liv i en nedåtgående spiral.
 • Dagen då min dotter blev galen av Michael Greenberg  Sally var 15 år när hon insjuknade i sin sjukdom och blev helt personlighetsförändrad för sin pappa Michael Greenberg. I boken Dagen då min dotter blev galen skildrar han sin upplevelse av att hantera, förstå och stötta sin dotter som lever med psykos sjukdom.
 • I kroppen min: Resan mot livets slut och alltings början av Kristian Gidlund  ikroppenminlitenbildNär Kristian får sin cancerdiagnos börjar han skriva inlägg på sin blogg. Dessa har sammanställts i denna bok. Han skriver vackert och naket om hans känslor, minnen, kärlek, om det han fått och aldrig kommer få.
 • Hinsehäxan av Lillemor Östling Detta är en självbiografi som handlar om Lillemor, hennes uppväxt mot prostitution och drogmissbruk, begångna brott och hennes tre fängelsestraff. Lillemor har lyckats rymma från kvinnoanstalten Hinseberg hela tre ggr. Vi får även följa en starka och självständiga kvinna som förlorar omsorgen för sina barn och trots alla hårda motgångar i livet fortsätter kämpa för framtiden.
Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Trackback: Bokfråga v3. | Ljúfa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: